Culibes tovert sinds 2013 vlierbloesems en vlierbessen om tot (h)eerlijke culinaire producten in een kleinschalig ambachtelijk productieproces. We proberen zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke natuurproduct te blijven. Ook met onze eigentijdse producten, zoals de chutney of bakmix, blijven we op het rechte pad: we houden de samenstelling zo eenvoudig en authentiek mogelijk, evenals de productieprocessen.
Culibes is eigenlijk de logische voortzetting van een eeuwenoude plattelandstraditie om twee keer per jaar de gezonde voortbrengselen van de vlier te plukken en daarvan vlierheerlijkheden te maken: in het voorjaar van de bloesems en in het najaar van de bessen. Iedereen moet de kans hebben om te profiteren van de vlier: Culibes maakt dat mogelijk met een scala aan producten, van traditionele siropen tot hedendaagse bakmix en bonbons.
Om een veelzijdig gebruik van zowel de bessen- als de bloesemproducten te bevorderen geeft Culibes regelmatig een creatieve toepassing van één van haar producten in een eenvoudig te maken recept. Eind 2018, bij ons eerste lustrum, verscheen ons kookboekje “Feest Vlieren in je keuken, vliermagie op tafel”. Je kunt een kijkje nemen in dit heerlijke boekje:
Culibes is gevestigd in het hart van Twente, waar de vlier al eeuwenlang een vriend is van de mens, vooral vanwege de gezonde en smakelijke producten die de vlier levert.
Hoewel de vlier meestal als houtige struik wordt aangetroffen kan deze ook als boom (met een enkele stam) groeien. Culibes heeft een kleine plantage net buiten Zenderen, waar de vlier een struik mag zijn.